Kovács István Mikulásnagykövet honlapjamagyarenglishdeutsch
Kovács István Mikulásnagykövet honlapjaAktualitásokBemutatkozásEseményeimTámogatókVendégkönyvElérhetőségKovács István Mikulásnagykövet honlapja
Kovács István Mikulásnagykövet honlapja
Kovács István Mikulásnagykövet honlapja

A Mikulás nagykövete

a kezdet...

Kovács István 1958-ban született Dunaújvárosban. Tizenkét éves korától rendszeresen fut. A maratoni távot hivatalosan 1977-ben teljesítette először. Ettől az évtől igazolt atlétaként versenyez az egykori Dunaújvárosi Kohász Sportegyesület színeiben. A 80-as évek elején kiválik a klubkeretek közül, és egyénileg készül, illetve vesz részt futóversenyeken.

'90-es évek, a teljesség igénye nélkül

Barcelonába 1992-ben jut. Átlagban napi 40 km-t futva, másfél hónap alatt teljesíti a megközelítőleg 2300 km-t.
A magyar Népfőiskolák helyszíneit magába foglaló útvonalat 1994-ben teljesíti. Sárospataktól Zalaegerszegig összesen 800 km-t két és fél hét alatt futja le. Ekkor gyűjt első alkalommal adományt egy zalalövői kislány csontvelő átültetéséhez. A jótékony célok innentől kezdve állandósulnak a Kovács István által szervezett eseményeken.
A Mikulás - futás 1995-ben indul el hódító útjára a karácsonyi időszakban. Első alkalommal 13 magyarországi települést érintett az esemény. Ma már több mint ötven helyszínen mozognak ennek keretében a fiatalok.
A Nyuszi - futás egy évvel később, 1996-ban jelentkezik először, húsvét táján. Azóta is töretlen népszerűségnek örvend ez a kezdeményezés
Ezeken immáron hagyományos rendezvényeken évente nyolc-tízezer gyerek vesz részt tevékeny közreműködőként.
Joulupukkinval, a finnek Karácsony Apójával történő találkozás legelőször 1998-ban valósul meg. Ekkor Kovács István hat ország, több mint tízezer gyermekének üzenetét adja át Finnországban. Hivatalos tanúsítványt is kap: innentől kezdve Ő a Világ Mikulásának Nagykövete!
Nagykövetként a világ számos pontjára ellátogatva képviseli a Mikulást, így többek között Japánban is jár.

Napjainkban

A Mikulás-, és Nyuszi - futások hagyománnyá válva kiterebélyesednek. Télen októbertől decemberig, míg tavasszal egy egész hónapon át tartanak az éppen időszerű események. Az Országos Mikulás-futásra először 2001-ben kerül sor. Harminchét helyszínen futnak ekkor a Mikulással együtt az óvodások és az iskoláskorú gyerekek. Következő lépésként a Mikulás - futás 2003-ban már Görögországból rajtol.
Új kezdeményezésként szerveződik a gyermekek olimpiai rendezvénye az Olimpiada. Ez nemzetközi összefogással megvalósuló, Kovács István által fémjelzett akció 2004-ben a hellének földjén.
Kovács István a világ bármely országában szívesen tartana gyermekek számára programokat! Ezek nem mellékesen, kiváló lehetőséget teremthetnének a magyar gyermekek részére is, a baráti kapcsolatok felvétele szempontjából.

"Célom, hogy olyan akciókat szervezzek a gyerekeknek, amelyek során megismerkedhetnek a mozgás és a természet szépségeivel - vagyis a két fő csodával, amit a futás kínál az embereknek."

2012. júniustól az egyesületünk pontos megnevezése:
Mikulásnagykövet Egészségmegőrző Környezetvédő Ifjúsági Sportegyesület

Idézetek

"Legyen előtted mindig út,
Fújjon mindig házad mögül a szél,
Melegen süsse arcodat a Nap,
Az eső puhán essen földjeidre,
S míg újra találkozunk,
Hordozzon tenyerén az Isten."
(kelta-ír köszöntő)

"A győztesek soha nem adják fel, akik feladják soha nem győznek."

"Célozd meg a Holdat, nem baj, ha elhibázod is, de a csillagok közt landolsz."


QUAESTOR Értékpapír Nyrt. devizaszámlaszáma (IBAN):

HU06 14400018-28280600-00000000
közlemény: 24/536 Mikulásnagykövet Egyesület


Kapcsolódó dokumentumok: